İşletmelerde Değeri Etkileyen Faktörler

Yazarlar

  • Esin Yelgen Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İşletme Fakültesi Alanya, Türkiye
  • Süleyman Uyar Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İşletme Fakültesi Alanya, Türkiye

Anahtar Kelimeler:

Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC)- Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli (CAPM)- Yatırılan Sermayenin Getirisi (ROIC)- Net Faaliyet Karı (NOPLAT)- Faaliyetler İçin Yatırılan Sermaye (FYS)

Özet

İşletmeler, yoğun rekabet koşullarında varlıklarını devam ettirebilmek için birçok strateji uygulamak durumunda kalmaktadır. Bu stratejiler arasında halka açılma, özelleştirme, birleşme ve satın almalar, kredi çekme, portföy çeşitlendirme vb. sayılabilir. İşletme sahiplerinin veya yöneticilerinin bu işlemleri gerçekleştirme noktasında karşılaştıkları en önemli problem, işletmelerinin gerçeğe en uygun değerini belirlemektir. İşletme değerini belirleme aşamasında WACC, CAPM, ROIC ve NOPLAT değerlerinin hesaplanmasında kullanılan formüllerin varsayımlara dayanması, genel kabul görmüş formüllerin olmaması objektif değerleme yapılmasını zorlaştırmakta ve karmaşaya neden olmaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmada gerçek veriler kullanılarak bu değerlerin nasıl hesaplanacağının gösterilmesi amaçlanmıştır.

İndir

Yayınlanmış

13-06-2021

Nasıl Atıf Yapılır

Yelgen, E., & Uyar, S. (2021). İşletmelerde Değeri Etkileyen Faktörler. İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(4), 52–70. Geliş tarihi gönderen https://www.isarder.org/index.php/isarder/article/view/344

Sayı

Bölüm

Makaleler